Opvangmaterialen

In overleg met de stomaverpleegkundige kiest u een passende oplossing

Opvangmaterialen voor colostoma’s, ileostoma’s en urostoma’s zijn er in verschillende soorten en uitvoeringen. Uw stomaverpleegkundige kiest in overleg met u welke opvangmaterialen voor u de beste oplossing zijn. Welke keuze u samen maakt hangt af van factoren zoals het soort stoma, de plaats ervan en uw materiaalvoorkeur. In ons assortiment hebben we eendelige of tweedelige opvangsystemen, huidplaten en opvangzakjes.

Eendelig of tweedelig opvangsysteem

Een eendelig opvangsysteem is een dunnere huidplaat waar het zakje aan vastzit. Bij het verschonen wordt het hele systeem verwijderd. Een tweedelig opvangsysteem bestaat uit een huidplaat waarop zakjes worden geklikt, geklemd of geplakt. Het opvangzakje kan geleegd of gewisseld worden.

Huidplaten

De huidplaat is een soort pleister die op de huid rond de stoma wordt bevestigd. Huidplaten zijn er in verschillende vormen: rond, vierkant en ovaal. De ene vorm past soms beter op de buik dan de andere. Ook zijn er platen met een pleisterrand. Die kan een gevoel van extra veiligheid geven. Samen met uw stomaverpleegkundige kiest u welke huidplaat het beste bij u past.

Platte huidplaten zijn geschikt voor ongecompliceerde stoma’s en een wat strakkere buik met niet te diepe plooien.

Bolle huidplaten (convex) zijn geschikt voor diepliggende stoma’s.

Opvangzakjes

  • Er zijn verschillende soorten opvangzakjes. De grootte varieert van heel klein (voor kinderen en sporten of andere kortdurende activiteiten) tot heel groot (geschikt voor veel en dunne ontlasting of urine). Zowel de open als gesloten zakjes hebben een koolstof luchtfilter. Ook zijn er zakjes zonder luchtfilter.
  • Open zakjes zijn aan de onderkant open. Ze worden gebruikt bij dunne of brijige ontlasting, bijvoorbeeld na de operatie en bij ileostoma’s. Ze zijn af te sluiten met een sluiting of een speciaal klemmetje. Door de sluiting los te maken kan het zakje worden geleegd in bijvoorbeeld het toilet.
  • Gesloten zakjes zijn rondom dicht en worden gebruikt bij een vastere ontlasting. Gesloten eendelige zakjes zijn ook verkrijgbaar in een uitvoering die kan worden doorgespoeld. Ze kunnen in het toilet geworpen worden. U hoeft dus niet op zoek naar een afvalemmer. Alle andere zakjes mogen niet in het toilet worden geworpen, maar moeten in een afvalemmer.
  • Urinezakjes hebben een kraantje (tapje) aan de onderkant waarmee ze geleegd kunnen worden in het toilet. Ze zijn voorzien van een terugslagventiel waardoor de geloosde urine niet kan teruglopen naar de stoma. Aan het kraantje kan een zak (nachtzak) met een grotere opvangcapaciteit worden gekoppeld.

Opvangzakjes zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen:

  • Transparant: voor vlak na de operatie, zodat de stoma goed geobserveerd kan worden.
  • Wit: meestal is de achterzijde wit en de voorkant doorzichtig.
  • Beige: geeft meer discretie omdat de inhoud van het zakje niet zichtbaar is.
  • Gedecoreerd: voor jongeren of kinderen waardoor het zakje niet zo ‘klinisch’ aandoet.
  • Met overlap aan de voorkant: is discreter en men de stoma is te observeren zonder het opvangmateriaal te verwijderen.
  • Non woven voorkant en/of achterkant: dit materiaal voorkomt dat het zakje aan de huid kleeft bij bijvoorbeeld transpiratie.