Tips over bloedglucosemeters

4 tips over het gebruik van bloedglucosemeters

  1. Lees de handleiding nauwkeurig voordat u de glucosemeter in gebruik neemt.
  2. Gaat u van meter wisselen? Verbruik dan eerst de teststrips van uw oude meter, voordat u de nieuwe in gebruik neemt.
  3. Vergelijk nooit de uitslagen van twee verschillende meters met elkaar. Dit kan verwarring geven.
  4. Laat uw glucosemeter één keer per jaar controleren in het ziekenhuis of tijdens een metercontroledag.

Veelgestelde vragen

Wordt mijn bloedglucosemeter vergoed door mijn zorgverzekeraar?
Mensen met diabetes die insuline gebruiken, krijgen een bloedglucosemeter vergoed. Dit geldt overigens ook voor mensen met diabetes type 2 die tabletten gebruiken maar binnenkort insuline gaan spuiten. Welke bloedsuikermeter u vergoed krijgt, is afhankelijk van uw therapie. Bijvoorbeeld: voor iemand die tweemaal daags spuit gelden andere regels dan voor mensen met een insulinepomp. Bovendien heeft iedere zorgverzekeraar een eigen assortiment bloedglucosemeters in het pakket. Wilt u weten waar u recht op heeft? Zodra u bent ingelogd, kunt u in de webshop uw persoonlijke vergoeding op basis van uw zorgverzekeraar inzien.

Wanneer mag ik mijn bloedglucosemeter wisselen?
U mag één keer per drie jaar een nieuwe bloedglucosemeter bestellen. Mocht uw glucosemeter tussentijds kapot gaan, dan kunt u eerder een nieuwe meter aanvragen. Het kan ook gebeuren dat uw zorgverzekeraar veranderingen doorvoert in de lijst met glucosemeters die ze vergoeden. Als dit betrekking heeft op uw glucosemeter, dan moet u wellicht eerder wisselen.

Waarom is het niet goed om meerdere glucosemeters tegelijk te gebruiken?
Alle bij Mediq Direct Diabetes verkrijgbare glucosemeters zijn getest op betrouwbaarheid. Toch mag een suikerwaarde 15% naar boven en 15% naar beneden afwijken van de daadwerkelijke waarde op dat moment. Als u altijd dezelfde meter gebruikt, is dat geen probleem, maar op het moment dat u verschillende meters door elkaar gaat gebruiken, kan dat verwarring geven.


Mijn glucosemeter is geleverd met controlevloeistof. Waarom?
Met de controlevloeistof kunt u controleren of uw glucosemeter de juiste testuitslag geeft. In plaatst van met een druppeltje bloed, doet u een test met een druppeltje controlevloeistof. Op de flacon van de controlevloeistof staat het testresultaat dat u moet krijgen. U kunt dit doen als u uw glucosemeter niet (meer) vertrouwt of bijvoorbeeld heeft laten vallen. LET OP: de controlevloeistof is beperkt houdbaar en werkt meestal alleen met de glucosemeter waarbij deze wordt geleverd.

Waarom is het belangrijk dat mijn zorgprofessional één keer per jaar kijkt hoe ik een glucosemeting uitvoer?
Vaak controleert u meerdere keren per dag uw glucosewaarde. Op basis van het meetresultaat neemt u belangrijke beslissingen over uw medicatie en voeding. Omdat u meerdere keren per dag test, wordt het een routine. En in routineuze handelingen kunnen na verloop van tijd ongewild fouten ontstaan. Daarom is het belangrijk één keer per jaar de handelingen voor het meten van uw glucosewaarde samen met uw zorgprofessional te controleren.